Osiguranje privatne odgovornosti članova kućanstva

Ugovoreno osiguranje privatne odgovornosti vlasnika (osiguranika) i članova kućanstva pomaže na način da financijski teret naknade štete prebacuje na osiguravajuće društvo.
Iako na prvu ruku pojam „osiguranje privatne odgovornosti članova kućanstva“ zvuči pomalo komplicirano, u stvari se radi o vrlo uobičajenoj situaciji s kojom se svakodnevno suočavamo. 
Svaki pojedinac može se naći u situaciji da svojim nenamjernim postupkom prouzroči štetu trećoj osobi ili njenoj imovini. 
 
Postavite se u situaciju da je vaše dijete, igrajući nogomet, besprijekornim volejom loptu ubacilo kroz zatvoreni prozor vašem prvom susjedu. Ili ste nakon dugo vremena sjeli na bicikl u želji prakticiranja zdravog života te ste sasvim slučajno, dok ste se prilagođavali i koncentrirali, „očešali“ o nesretnog prolaznika koji je završio sa zavojem na nozi. 
 
Također ste možda bili u šetnji s  kućnim ljubimcem, a vaš najslađi četveronožac jednostavno voli svoje veselje i razigranost izraziti skakanjem, te u toj euforiji naleti na dragog vam prijatelja pa mu malo „prekroji“ hlače. 
 
Sve su to situacije koje nas, osim neugodnosti, suočavaju i s javnim ili prešutnim pitanjem tko će tu štetu nadoknaditi. Ako se ne radi o većoj materijalnoj šteti, odmah ćete ponuditi novčanu protuvrijednost. Međutim, što ako se radi o većoj materijalnoj vrijednosti?
 
Ugovoreno osiguranje privatne odgovornosti vlasnika (osiguranika) i članova kućanstva pomaže u prethodno opisanim situacijama, na način da financijski teret naknade štete prebacuje na osiguravajuće društvo.
 
U Wiener osiguranju, unutar paketa osiguranja imovine Moj (o)siguran dom, privatna odgovornost članova kućanstva nalazi se kao sastavni dio dodatnih pokrića za osiguranje stvari kućanstva te je njezino ugovaranje jednostavno i brzo. Kao i svako pokriće, i za privatnu odgovornost postoje određena pravila koja donosimo u nastavku.

Pokriće privatne odgovornosti odnosi se na štete koje osiguranik/članovi kućanstva prouzroče:
 
• U svojstvu privatne osobe u svakodnevnom životu izvan obavljanja zanatske ili neke druge djelatnosti, osim hobi djelatnosti kojom se ne privređuje,
• posjedovanjem i upotrebom bicikla bez motora,
• bavljenjem sportom, osim sporta kojim se bavi profesionalno, kao i sporta koji je vezan uz upotrebu vozila s motorom bilo koje vrste, sporta na letjelicama, lova i borilačkih sportova (boks, mačevanje, hrvanje, džudo, karate itd.),
• kao držatelj pitomih životinja kada se životinje ne drže u svrhu privređivanja,
• hladnim i vatrenim oružjem za čije držanje ima dozvolu i koje služi za obranu ili sudjelovanje u sportskim aktivnostima.

Osiguranjem je obuhvaćen supružnik osiguranika, djeca i ostale osoba koje žive s osiguranikom u zajedničkom kućanstvu, a pokriveni su osigurani slučajevi nastali na teritoriju Republike Hrvatske. 
Naravno, postoje i situacije koje nisu pokrivene osiguranjem, kao što su:
 
• namjerno prouzročene štete, 
• odgovornost za štete iz držanja i upotrebe motornih vozila i drugih vozila na motorni pogon,
• šteta koju pretrpi osiguranik, njegov supružnik i djeca te ostale osobe koje žive sa osiguranikom u zajedničkom kućanstvu, 
• odgovornost za štetu učinjenu na sastavnim dijelovima zgrade koji čine stan osiguranika, 
• čisto imovinske štete (financijski gubitci), 
• te ostale situacije nabrojane u uvjetima osiguranja. 

Osiguranje imovine, a u ovom slučaju pokirće privatne odgovornosti članova kućanstva, često se gleda kao nepotreban trošak, a ne kao ulaganje u zaštitu i sigurnost. No, iz navedenih primjera možemo vidjeti da nas ono može spasiti većih financijskih izdataka u situacijama koje se mogu dogoditi svakodnevno, bez obzira na našu pažnju i dobre namjere.
vrh stranice
Kontaktirajte nas

Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d.d.

 

Mail: kontakt@wiener.hr

Zatražite više informacija o proizvodima
 
Potražite najbliže prodajno mjesto

Prijava štete

U slučaju štetnog događaja, u najkraćem mogućem roku obavijestite osiguratelja:

prijavasteta@wiener.hr (neživotna osiguranja)

 stete-oz@wiener.hr (životna osiguranja)

 likvi-dzo@wiener.hr (dopunsko zdravstveno osiguranje)

 
Za više informacija slijedite link: Prijava

Direkcija

Slovenska ulica 24
HR – 10000 Zagreb