Rezultati poslovanja Vienna Insurance Group u 2017.

23.03.2018.

Vienna Insurance Group za 2017. potvrdila uspješnost svoje CEE strategije: poboljšanje svih preliminarnih pokazatelja

• Povećanje premije na oko 9,4 milijardi eura (+3,7%)
• Dobit (prije oporezivanja) povećana na oko 443 milijuna eura (+8,8%)
• Značajno poboljšanje kombinirane kvote na 96,7 posto (u 2016. 97,3%)
• Prijedlog o povećanju dividende na 90 centi po dionici (+12,5%)
• Uspješno provedene održive mjere u okviru „Agende 2020.“

Naš uspjeh u 2017. godini postignut je sustavnim provođenjem poslovne strategije. Bili smo prva austrijska tvrtka koja se proširila prema istoku nakon 1989. godine i iskoristila potencijal u Srednjoj i Istočnoj Europi. Sada, kada se priča o velikim gospodarskim mogućnostima zemalja Srednje i Istočne Europe, mi već uživamo u uspjesima naše dugoročne strategije. Proširili smo poslovanje na te zemlje imajući na umu dugoročnu strategiju, bez obzira na ekonomske uspone i padove. Ciljano se oslanjamo na lokalno poduzetništvo i multi brand strategiju. Raznolikost je dio naših vrijednosti koje primjenjujemo na našim tržištima, koja sve više zahtijevaju brzo odlučivanje. To se osobito odnosi na pitanja poput digitalne transformacije. Počeli smo provoditi važne mjere za ovu i druge inicijative koje su započele prošle godine u okviru našeg strateškog programa rada "Agenda 2020". One nas pripremaju za budućnost, a pokazuju i da smo stabilan i pouzdan partner. Na temelju dobrih rezultata, Upravni odbor će predložiti Glavnoj skupštini povećanje dividende za financijsku godinu 2017. za 12,5% s 0,80 na 0,90 eura po dionici." izjavila je Elisabeth Stadler, Predsjednica Uprave Vienna Insurance Group, prilikom tiskovne konferencije održane 22. ožujka u Bečkom Ringturm-u.

Premijski prihod u 2017. godini iznosi 9.386 milijuna eura što predstavlja značajan porast od 3,7% u odnosu na godinu ranije. Izuzmemo li životna osiguranja s jednokratnim premijama VIG bilježi porast premije od 6,2% čemu doprinosi rast u svim skupinama osiguranja.
Najveći udio premije čine imovinska osiguranja i osiguranje od nezgode (28,1%), zatim životna osiguranja (27,4%), osiguranje automobilske odgovornosti (14,9%), životna osiguranja s jednokatnom premijom (12%), kasko osiguranje (11,7%) i zdravstvena osiguranja (5,9%).
VIG vjeruje kako zdravstvena osiguranja predstavljaju veliki potencijal za rast, posebice u CEE regiji. Premija ove vrste osiguranja porasla je u 2017. godini za 9,3% i sada iznosi 564 milijuna eura. U CEE regiji, premija zdravstvenih osiguranja porasla je za nevjerojatnih 43%.

Dobit Grupe prije oporezivanja porasla je na 442.5 milijuna eura u 2017. godini (2016.: 406.7 milijuna eura). Ovaj rast od 8.8% posljedica je prvenstveno poboljšanja kombinirane kvote i rezultata prodaje životnih osiguranja u Češkoj i Slovačkoj. Društva CEE regije već doprinose ukupnoj dobiti Grupe s 57%.

VIG kombinirana kvota značajno se poboljšala na 96.7% u 2017. godini (2016.: 97.3%). Grupa je još jednom uspjela održati kombiniranu kvotu znatno ispod 100%, unatoč mnogim vremenskim nepogodama koje su obilježile 2017. godinu.

Zbog dobrih rezultata Upravni odbor će predložiti Glavnoj skupštini povećanje dividende za 2017. poslovnu godinu u odnosu na prošlu godinu sa 80 centi na 90 centi po dionici, što odgovora povećanju od 12,5%. Time VIG ostaje vjerna politici dividende uz isplatu najmanje 30 posto neto dobiti Grupe nakon oporezivanja i manjinskih interesa koju slijedi od 2005. godine.


Zdravstvena osiguranja i bankoosiguranje su poslovna područja od velike važnosti za VIG i na njima Grupa želi graditi uspješni nastavak poslovanja. U ovome trenutku čak 38 naših društava (od 50 koliko ih je dio Grupe) nudi zdravstvena osiguranja. Premija je porasla za 11 milijuna eura ili 32% u 2017. u pet zemalja na koje je VIG posebno fokusirana u pogledu razvoja zdravstvenih osiguranja (Bugarska, Poljska, Rumunjska, Turska i Mađarska).


U svrhu poboljšanja poslovanja bankoosiguranja, VIG je odlučio u 2017. u nekim zemljama pripojiti društva za bankoosiguranje lokalnim društvima za osiguranje, a što se trenutno provodi.
Već smo počeli raditi na smanjenju broja osigurateljnih programa s našim partnerom Erste Bankom kako bismo klijentima banke ponudili jednostavne i prilagođene proizvode osiguranja. Daljnji važan korak je integrirati naše proizvode u online prodaju banke“, navodi Elisabeth Stadler.

vrh stranice
Kontaktirajte nas

Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d.d.

 

Mail: kontakt@wiener.hr

Zatražite više informacija o proizvodima
 
Potražite najbliže prodajno mjesto

Prijava štete

U slučaju štetnog događaja, u najkraćem mogućem roku obavijestite osiguratelja:

prijavasteta@wiener.hr (neživotna osiguranja)

 stete-oz@wiener.hr (životna osiguranja)

 likvi-dzo@wiener.hr (dopunsko zdravstveno osiguranje)

 
Za više informacija slijedite link: Prijava

Direkcija

Slovenska ulica 24
HR – 10000 Zagreb
 
Služba marketinga i korporativnih komunikacija
 
Mail: marketing@wiener.hr