Preliminarni rezultati VIG-a za 2016.

23.03.2017.

DOBIT I VIŠE NEGO UDVOSTRUČENA

• Povećanje premije na oko 9,1 milijardi eura
• Dobit (prije oporezivanja) i više nego udvostručena na oko 407 milijuna eura
• Kombinirana kvota od 97,3 posto na dobrom nivou
• Prijedlog o povećanju dividende na 80 centi po dionici
• Spremni za budućnost kroz „Agendu 2020.“
„Ostvarili smo sve značajne ciljeve za 2016. čime smo pokazali stabilnost. Smatramo to važnim temeljem za održavanje ugleda pouzdanog partnera u vremenima dinamičnih promjena“, naglasila je Elisabeth Stadler, Predsjednica Uprave Vienna Insurance Group, prilikom tiskovne konferencije održane 23. ožujka u Bečkom Ringturm-u.

Stabilan razvoj bilježi preliminarni premijski prihod od 9.051 milijuna eura (+31 milijun eura u odnosu na prethodnu godinu). U svim skupinama osiguranja zabilježen je porast premije, izuzmemo li životna osiguranja s jednokratnim premijama.

Prošle godine navedena su četiri tržišta, i to Hrvatska, Srbija, Mađarska i Poljska, u kojima VIG srednjoročno želi ostvariti udio u tržištu od najmanje 10 posto. „Cilj je već ostvaren u Srbiji. Akvizicijom društava AXA-e u Srbiji smo ukupno ostvarili udio u tržištu od oko 12 posto. U Hrvatskoj i Mađarskoj smo povećanjem poslovanja organskim rastom povećali udjele u tržištu nakon 3. kvartala 2016. na 8,5 posto odnosno na 7,3 posto. U Poljskoj smo također ostvarili blagi rast“, zadovoljno sažima Prof. Elisabeth Stadler. Provedbom akvizicije BTA Baltic u prošloj godini, VIG je postao vodeća osigurateljna grupa na Baltiku.

Cilj za prošlu godinu u pogledu dobiti (prije oporezivanja) bio je najmanje udvostručenje dobiti iz 2015. na 400 milijuna eura. „Ostvarili smo gornji iznos našeg ciljnog raspona te smo daleko nadmašili dvostruku dobit (prije oporezivanja) sa 406,7 milijuna kuna“, rekla je Prof. Elisabeth Stadler.

U odnosu na rezultat 3. kvartala 2016. kada je ostvarena kombinirana kvota od 97,9 posto, za čitavu godinu 2016. ostvareno je značajno poboljšanje. VIG je s kvotom od 97,3 posto na prošlogodišnjoj razini te ponovno nedvojbeno ispod granice od 100 posto. Kvota troškova je u odnosu na prethodnu godinu poboljšana s 30,6 posto na 30,4 posto. U jednakom omjeru je narasla kvota šteta sa 66,7 posto na 66,9 posto.

Zbog dobrih rezultata Uprava će tijelima društva predložiti povećanje dividende za 2016. poslovnu godinu u odnosu na prošlu godinu sa 60 centi na 80 centi po dionici, što odgovora povećanju od 33 posto. Time VIG ostaje vjerna politici dividende uz isplatu najmanje 30 posto neto dobiti Grupe nakon oporezivanja i manjinskih interesa, koju slijedi od 2005. godine.

Planovi koncerna za budućnost orijentirani su na rast u zdravstvenom osiguranju, daljnji razvoj banko-kanala prodaje, proširenje reosigurateljom poslovanja, optimizaciju poslovnog modela kao i „osiguranje budućnosti“ kroz digitalizaciju, pri čemu se razmatraju promjene načina života i navika ljudi u budućnosti, kao i utjecaj demografskih i ekonomskih razvoja na osiguratelju svakodnevnicu.

Novi program poslovanja „Agenda 2020“

Prošle godine Prof. Elisabeth Stadler najavila je provjeru potencijala 25 tržišta na kojima VIG posluje. „Iz najavljene provjere proizašao je strateški radni program pod nazivom „Agenda 2020“. Osim korištenja profitabilnih potencijala tržišta usredotočit ćemo se na teme koje će osigurati našu buduću održivost te ćemo poslovni model optimizirati u smjeru troškovne efikasnosti. S lokalnim menadžmentom radimo na razvoju mjera za svaku zemlju koje će se implementirati tijekom narednih godina s konkretnim rezultatima do 2020. godine. Dosljedno praćenje tema iz „Agende 2020“ vidim kao važan faktor za našu stabilnost i kontinuiran daljnji pozitivan razvoj Vienna Insurance Group-e“, rekla je Prof. Elisabeth Stadler.
*) Napomena
Podaci iz ovog priopćenja za tisak koji se odnose na 2016. poslovnu godinu se temelje na preliminarnim i nerevidiranim podacima. Konačni i revidirani podaci za 2016. poslovnu godinu bit će objavljeni dana 19. travnja 2017. zajedno s izvješćem koncerna za 2016. godinu.
vrh stranice
Kontaktirajte nas

Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d.d.

 

Mail: kontakt@wiener.hr

Zatražite više informacija o proizvodima
Potražite najbliže prodajno mjesto

Prijava štete

U slučaju štetnog događaja, u najkraćem mogućem roku obavijestite osiguratelja:
likvi-zg@wiener.hr (motorna vozila)
likvi-os@wiener.hr (životna osiguranja i osiguranja od nezgode)
likvi-ri@wiener.hr (ostala osiguranja)
 
Za više informacija slijedite link: Prijava

Direkcija

Slovenska ulica 24
HR – 10000 Zagreb
 
Služba marketinga i korporativnih komunikacija
 
Mail: marketing@wiener.hr