Wiener osiguranje VIG i matična kuća Vienna Insurance Group bilježe snažan rast u 2021. godini

30.03.2022.

Wiener osiguranje VIG nastavlja s trendom snažnog rasta i stabilnog poslovanja na hrvatskom tržištu osiguranja te po prvi puta bilježi zaračunatu bruto premiju od milijardu kuna. Matična kuća Vienna Insurance Group također bilježi izvrsne rezultate, te i dalje drži vodeću poziciju u Srednjoj i Istočnoj Europi.
Zagreb, 30. ožujka 2022. - Wiener osiguranje VIG u 2021. godini ostvarilo je značajan rast i pozicioniralo se na 2. mjesto liste vodećih društava na hrvatskom tržištu osiguranja po ukupnom premijskom prihodu, te 1. mjesto po prodaji životnih osiguranja, a što je i značajno pridonijelo rastu cjelokupnog tržišta. U 2021. Wiener također po prvi puta bilježi ostvarenje zaračunate bruto premije u iznosu od milijardu kuna
 
Na dan 31. prosinca 2021. godine Wiener osiguranje zabilježilo je zaračunatu bruto premiju od 1.197 milijardi kuna i ostvarilo dobit prije poreza u iznosu od 58,9 milijuna kuna,  što je povećanje od 20% u odnosu na prošlu godinu. Navedeni premijski rezultati potvrđuju rast od 23% u odnosu na 2020. godinu, kao i ostvareni udio na hrvatskom tržištu od 10,96%1 .
 
U segmentu neživotnih osiguranja Wiener osiguranje ostvarilo je rast premije od 23,3% u odnosu na prethodnu godinu. U segmentu životnih osiguranja Društvo je zabilježilo rast u odnosu na prethodnu godinu za 22,8% i u tom je području prvi osiguratelj na tržištu, dok samo tržište bilježi rast za 8,2%. Najveći udio u ukupnoj premiji se odnosi na životna osiguranja (53%) te na osiguranja motornih vozila (17%). Društvo kontinuirano prati trendove na tržištu i prilagođava se potrebama klijenata, slijedeći pritom strategiju profitabilnog rasta.
 
Društvo će u 2022. biti usmjereno na digitalizaciju te daljnji razvoj proizvoda i usluga, s fokusom na strateške inicijative vezane uz dobrovoljno zdravstveno osiguranje, osiguranje motornih vozila, višekratna životna osiguranja i korporativna osiguranja.

Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja VIG, povodom objave godišnjih rezultata izjavila je: 

"Izrazito smo ponosni na odlične poslovne rezultate u godini iza nas, kako Wienera u Hrvatskoj, tako i cijele Vienna Insurance Group. Unatoč izazovnom periodu koji traje još od početka pandemije koronavirusa, uspješno smo nastavili s rastom premije, zauzeli drugo mjesto na ukupnom hrvatskom tržištu, te smo i dalje lider u segmentu životnih osiguranja.
Osim navedenih uspjeha u svim segmentima poslovanja, posebno nas veseli i činjenica da smo tijekom 2021. godine po prvi puta u povijesti poslovanja uspjeli doseći (ali i premašiti) ukupnu premiju u iznosu od milijardu kuna. Još jednom čestitam svima na ovom velikom uspjehu, te zahvaljujem na trudu i predanosti koji su nas ponovno doveli do vrhunskih rezultata.
U 2022. godini planiramo daljnji razvoj i osnaživanje interne prodajne mreže, kao i uspješne poslovne suradnje s vanjskim partnerima - brokerima, agencijama i strateškim partnerom Erste bankom.“  

Prema preliminarnim rezultatima, Wienerova matična kuća Vienna Insurance Group bilježi ukupnu premiju od čak 11 milijardi EUR, što je 5,5% više u usporedbi s 2020. godinom, te dobit prije oporezivanja od 511 milijuna EUR. Elisabeth Stadler, predsjednica Uprave Vienna Insurance Group, predstavila je konkretne rezultate Grupe: 

• Iznos ukupne premije povećao se na 11 milijardi EUR (rast od 5,5%)
• Dobit prije oporezivanja iznosi 511 milijuna EUR, što je rast od čak 47,8%
• Kombinirana kvota poboljšana je na 94,2%
• Omjer solventnosti Grupe iznosi 250%.

„Grupa VIG još jednom je pokazala svoju snažnu operativnu otpornost u drugoj godini svjetske 
pandemije, s preliminarnim ključnim brojkama za 2021. godinu znatno iznad očekivanja. Ovi rezultati dokaz su uspješnog, diverzificiranog položaja Grupe, izvrsnih poslovnih rezultata svih
naših osiguravajućih društava i našeg ranog fokusa na glavne izazove u industriji kao što je
digitalna transformacija” , izjavila je Stadler.
 
„Duboko smo ožalošćeni ratom u Ukrajini, koji je zahvatio i jedno od naših VIG tržišta. Maksimalna pomoć našim zaposlenicima u našim ukrajinskim tvrtkama i njihova sigurnost sada su glavni prioriteti u ovoj strašnoj situaciji. Iz tog smo razloga osnovali “VIG Family fund” s 5 milijuna EUR temeljnog kapitala, u koji mogu uplatiti sve naše tvrtke i zaposlenici VIG-a. Svrha fonda je pružiti izravnu financijsku potporu našim kolegama u ukrajinskim tvrtkama.“
1Bez zaračunate premije hrvatskih osiguratelja ostvarene na području Europske unije.
vrh stranice
Kontaktirajte nas

Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d.d.

 

Mail: kontakt@wiener.hr

Zatražite više informacija o proizvodima
 
Potražite najbliže prodajno mjesto

Prijava štete

U slučaju štetnog događaja, u najkraćem mogućem roku obavijestite osiguratelja:

prijavasteta@wiener.hr (neživotna osiguranja)

 stete-oz@wiener.hr (životna osiguranja)

 likvi-dzo@wiener.hr (dopunsko zdravstveno osiguranje)

 
Za više informacija slijedite link: Prijava

Direkcija

Slovenska ulica 24
HR – 10000 Zagreb
 
Služba marketinga i korporativnih komunikacija
 
Mail: marketing@wiener.hr