Projekt Mentalna higijena pomaže djeci, mladima, ali i roditeljima u stvaranju redovitih navika za održavanje mentalnog zdravlja

Gotovo 50 000 djece i mladih u Hrvatskoj ima problema s mentalnim zdravljem. Projekt Mentalna higijena pomaže djeci, mladima, ali i roditeljima u stvaranju redovitih navika za održavanje mentalnog zdravlja.
Kako biti bolji u odgoju i osiguravanju kvalitetnog i podražavajućeg odnosa s djetetom pitanje je koje si svaki roditelj često postavlja. Kada tome dodamo i izazove s kojima se danas susreću gotovo svi roditelji – od uspostavljanja ravnoteže privatnog i poslovnog života, mnoštva informacija dostupnih na internetu, promjene odgojnih praksi kao i samih struktura obitelji, posebno je važno obratiti pozornost na razvoj i mentalno zdravlje djece i mladih. Naime, adolescencija je praćena brojnim fizičkim, emocionalnim i kognitivnim promjenama koje su razvojno očekivane. Dodatno tome, nedovoljno razumijevanje razlika koje postoje između adolescenata i odraslih osoba čest je izvor frustracije kako roditelja, tako i mladih. 

S problemima mentalnog zdravlja susreću se djeca i mladi u Hrvatskoj što pokazuje i izvješće Stanje djece u svijetu za 2021. Prema podacima gotovo 12% djece u dobi od 10 do 19 godina u Hrvatskoj, odnosno njih gotovo 50 tisuća, ima probleme s mentalnim zdravljem. No, kako bi djeca i mladi rasli u podražavajućem obiteljskom okruženju, ponekad je i roditeljima potrebna pomoć i to kroz podršku u obliku korisnih informacija te razumijevanja okoline. Temom mentalnog zdravlja djece i mladih bavi se upravo projekt Mentalna higijena čiji je cilj pružanje dodatnog znanja i pomoći u području mentalnog zdravlja ovih dobnih skupina. Inicijator kampanje je Wiener osiguranje u partnerstvu s udrugom Hrabri telefon.

Profesorica psihologije i predsjednica Hrabrog telefona Hana Hrpka osvrnula se na izazove s kojima se susreću roditelji, s naglaskom na odnos s tinejdžerima. To je razdoblje posebno teško za roditelje jer se njihov odnos s djetetom počinje mijenjati, dijete se počinje odvajati od njih te im je teško suočiti se s time: „Djeca, za koju je pubertet već dovoljno intenzivno razdoblje, preplavljena su  promjenama i zahtjevima u svojoj okolini, a tek razvijaju mehanizme suočavanja s istim. S jedne strane raste utjecaj vršnjaka, a s druge strane je utjecaj roditelja koji izražavaju svoje vrijednosti i pravila.  Identitet mladih u velikoj mjeri proizlazi upravo iz obitelji. Stoga je vrlo važno pružiti podršku roditeljima kako bi bolje razumjeli djecu i mlade, prepoznali znakove za brigu te znali kako i kada reagirati, a kada potražiti i stručnu pomoć.“  


Kontinuirana edukacija o važnosti stjecanja i održavanja brige o mentalnom zdravlju

Kampanja će se nastaviti i u jesen kroz web platformu www.mentalnahigijena.hr i edukativni sadržaj, radionice u osnovnim školama te organizacijom digitalnog natječaja i meet up-a za djecu i mlade s poznatim hrvatskim influencerima, ambasadorima projekta Mentalna higijena koji će mladima približiti ovu temu kroz dijeljenje svojih osobnih iskustava.

Mentalna higijena ujedno je i web platforma pokrenuta 2022. godine namijenjena učenju o važnosti stjecanja navika brige o sebi i svom mentalnom zdravlju. Cilj inicijative je pomoći što većem broju djece i mladih koji se susreću s problemima u području mentalnog zdravlja. Mnoštvo korisnog edukativnog sadržaja na temu mentalnog zdravlja djece i mladih – od savjeta kako izražavati osjećaje, kako prepoznati kad je potrebna podrška i kako ne samo primati, već i pružati pomoć drugima dostupno je web stranici www.mentalnahigijena.hr, Instagram i TikTok profilima kampanje te web stranici Hrabrog telefona.

Kampanju Mentalna higijena podržavaju i kreativne agencije Señor te medijske agencije iProspect.

vrh stranice
Kontaktirajte nas

Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d.d.

 

Mail: kontakt@wiener.hr

Zatražite više informacija o proizvodima
 
Potražite najbliže prodajno mjesto

Prijava štete

U slučaju štetnog događaja, u najkraćem mogućem roku obavijestite osiguratelja:

prijavasteta@wiener.hr (neživotna osiguranja)

 stete-oz@wiener.hr (životna osiguranja)

 likvi-dzo@wiener.hr (dopunsko zdravstveno osiguranje)

 
Za više informacija slijedite link: Prijava

Direkcija

Slovenska ulica 24
HR – 10000 Zagreb